De Witte Zee van Bliksem is het verhaal over twee heksenzussen met een andere blik op de wereld. Als heksen is het hun taak om te vechten voor het goede, en om het kwaad tegen te werken.

Er wordt veel verwacht van Caomh (uitspraak: khoom) en Vevay. De hele magische wereld kijkt naar hen, want zij zijn de eerste heksen sinds heugenis die twee magische ouders hebben. Hun krachten zijn grootser dan die van anderen.

Sinds hun kinderjaren staan Caomh en Vevay tegenover het kwaad. Hun ouders slagen er slechts een paar jaar in om monsters en demonen buiten hun bereik te houden. Daarna gaan ze de strijd samen aan. Hun ouders leren hen hoe ze deze kwade wezens uit moeten schakelen.

Vevay neemt de lessen ter harte. Zij gaat geen uitdaging uit de weg, en moedigt haar zus aan om mee te vechten. Samen gaan ze op pad. Ze staan elkaar bij en delen dezelfde waarden, totdat ze een vijand tegenkomen die ze niet kunnen verslaan. Hij – de Windheerser – zet hen aan het denken.

Vevay wordt harder in haar overtuiging dat het kwaad vernietigd moet worden. Alles wat de Windheerser doet, bevestigt haar slechtste gedachten over de demonen. Ze leert voor zichzelf dat haar ouders gelijk hadden dat het kwaad de wereld uit geholpen moet worden.

Caomh neemt de kans aan om de wereld vanuit het perspectief van de Windheerser te zien. Zij praat met hem en kan zich in hem verplaatsen. Hij toont haar dat er goed te vinden is in iedereen.

Caomh houdt haar bedenkingen voor zichzelf, omdat haar ouders en zus volhardend zijn in hun standpunten. Caomh is net zo zeker over haar eigen standpunten, maar staat er alleen voor.

De zussen weten het lang uit te stellen, maar hun meningsverschil opent grote discussies. Caomh is ervan overtuigd dat het kwaad onbegrepen is, en dat ze een kans verdienen. Vevay heeft geen enkel positief woord over het kwaad te zeggen.

Toch moeten ze een manier vinden om met elkaar overweg te kunnen. Alleen als ze samenwerken, kunnen ze alles aan. Ze moeten op zoek naar het smalle gebied waarin hun meningen overlappen.


Op achtjarige leeftijd komen Caomh en Vevay voor het eerst tegenover een monster te staan. Het monster heeft kwade bedoelingen, en de zussen moeten zich verdedigen door met hem af te rekenen. Ze roepen krachtige magie op binnenin zichzelf, en die flitst naar buiten in de vorm van gele bliksem. Met die bliksem verslaan ze het monster.

Die bliksemmagie is hun sterkste gave, dus Caomh en Vevay gebruiken die vaak. Dat verklaart waarom ‘bliksem’ terugkeert in de titel van het boek. Er is echter nog niets verteld over een witte zee.

Caomh en Vevay ontmoeten in hun tienerjaren een wijze vrouw. Zij kent de betekenis van hun namen, en is ervan onder de indruk hoe goed die bij elkaar passen. Vevays naam betekent ‘witte golf’, wat ‘goed’ betekent. Caomhs naam betekent ‘beeldschoon’, wat ook een vorm is van ‘goed’. Beide namen hebben een betekenis die gerelateerd is aan ‘goed’, en dus kan er met een beetje fantasie gezegd worden dat beide namen ‘witte golf’ betekenen. Twee golven maken samen een zee. Zo vormen Caomh en Vevay samen de witte zee. Voeg daar hun stralende gave aan toe, en ze zijn de witte zee van bliksem.

Voor meer betekenisvolle namen, klik hier.


Vevay weet telkens ternauwerdood aan de Windheerser te ontsnappen, maar ze vreest dat haar geluk opraakt. Ze moet van hem afkomen. Als ze de kracht had, zou ze hem verslaan. Maar dat kan ze niet. Niet alleen.

Haar zus Caomh wordt haar redding. Zij maakt een afspraak met de Windheerser: hij laat Vevay met rust, als Caomh luistert naar wat hij te zeggen heeft. Hij overtuigt Caomh ervan dat hij weinig kwaad in de zin heeft. Ze ziet iets goeds in hem en houdt daaraan vast. Ze wíl het goede in hem zien.
Zelfs na vervollediging van die afspraak, houdt ze contact met hem. Met iedere interactie raakt ze er meer van overtuigd dat hij het beste met haar voor heeft.

Vevays standpunt over de Windheerser blijft onveranderd. Hij is puur kwaad dat vernietigd moet worden. Wanneer zij erachter komt dat Caomh er heel anders over denkt, is ze ontdaan. Ze begrijpt niets van Caomh, en Caomh verlangt ernaar dat Vevay haar mening herziet.

De Windheerser voedt zijn vriendschap met Caomh. Door die simpele actie broeit de onrust tussen de zussen, waardoor hij zijn kwade plannen rustig uit kan werken. Pas wanneer hij op de rand van de winst staat, beseffen Caomh en Vevay dat ze samen één standpunt in moeten nemen.